Ford Focus ST razvija 325 konjskih snaga

Specijalist za brze Fordove automobile, kompanija Mountune, predstavila je svoj prvi paket poboljšanja za aktuelni Focus ST.

Tunerski paket nazvan m330 donosi značajna poboljšanja iskoristivosti i performansi automobila koji izgleda sasvim normalno za svakodnevnu upotrebu, ali ima značajno više snage zahvaljujući kojoj se Focusu ST približio snažnijem RS-u.

Snaga njegovog 2,3-litaskog EcoBoost motora povećana je sa 276 KS i 420 Nm obrtnog momenta na 325 KS i 515 Nm. To je osjetno više u odnosu na Golf R, Renaultsport Megane i Civic Type R.

Dodatna snaga je rezultat mapiranja ECU jedinice te ugradnje zračnog filtera visokog protoka. Kupci paketa m330, koji košta 600 funti (653 eura) mogu uraditi sve sami, prvo je potrebno priključiti adapter u OBD port, potom putem SMARTflash aplikacije za iPhone odabrati mod Performance.

Također, dostupan je i fabrički mod, kao i mod protiv krađe automobila koji ga u potpunosti blokira. Osim toga, modifikacija omogućava i no-lift shifting (nema potrebe puštati papučicu gasa pri pritisku kvačila jer kompjuter kontroliše pritisak turbine i obrtni moment), kao i intenzivnije “pucketanje” izduvnog sistema kad to želite.

NOVA PARKIRNA TEHNOLOGIJA FORD TRANSITA OMOGUĆUJE PARKIRANJE I NA SKUČENIM MJESTIMA

# uz novi Ford Transit možete parkirati s lakoćom

# parkirno mjesto odgovarajuće veličine pronalazite bez stresa

# 2019. godina bila je Fordova najbolja godina po prodaji gospodarskih vozila u posljednjih 25 godina

Parkiranje kombija usred gradske džungle može zadati glavobolju, a čak i sudar pri maloj brzini može izazvati veliki trošak. Novi Ford Transit svojim naprednim tehnologijama uklanja stres prilikom parkiranja, a sprječava skupe troškove koje izazivaju sudari na parkiralištima. Pitate se kako? Fordova tehnologija Active Park Assist pomaže vozačima Transita da s lakoćom pronađu parkirno mjesto odgovarajuće veličine te automatski upravlja vozilom na parkirno mjesto, dok vozač kontrolira kočnicu i gas. Ovaj sustav uvelike olakšava bočno parkiranje, posebno kada ste pri ulasku na utovarnoj rampi ili kod bočnog parkiranja na mjesto koje je samo 0,8 metara duže od vozila.

Dodatne parkirne tehnologije uključuju i pomoć pri izlasku iz parkirnog mjesta, tako da automatski usmjerava vozilo izvan parkirnog mjesta dok vozač upravlja gasom i kočnicom. Osim toga, sustav upozorenja na vozila koja prolaze iza automobila upozorit će vas prilikom izlaska iz parkirnog mjesta kretanjem unatrag na vozila i bicikla koji bi uskoro mogli proći. Uz to, sustav bočnih senzora donosi zvučna i vizualna upozorenja o preprekama u blizini kako bi vozačima olakšao vožnju pri malim brzinama. Prednja širokokutna kamera i stražnja širokokutna kamera daju vozaču široki pogled i olakšavaju uočavanje vozila, pješaka ili biciklista na nepreglednim raskrižjima ili pri izlasku s parkirnog mjesta. Kamera za vožnju postavljena je visoko iznad teretnih vrata kako bi se postigla bolja vidljivost pri vožnji unatrag, posebice uz otvorena stražnja vrata.

Nova generacija električnih i savršeno povezivih Transit i Transit Custom kombija predstavljena je prošle godine i razvijena kako bi pomogla tvrtkama napredovati u modernom radnom okruženju. Novi, 2-tonski Ford Transit kombi može prevesti više tereta, troši manje goriva, pokreću ga dizelski motori, uključujući prvi u segmentu EcoBlue blagi hibrid s 48-voltnom tehnologijom te inovativne sustave pomoći vozaču. Poboljšani 1-tonski Ford Transit oduševit će vas najnovijim EcoBlue i EcoBlue hibridnim pogonskim sklopovima, a ugradbeni modem FordPass Connect pomoći će vam u povećanju učinkovitosti i u boljoj upotrebi vozila. Dakle, zaboravite na gradske gužve – uz Ford ćete uvijek pronaći svoje mjesto. 

POTPUNO NOVA FORD KUGA IMA NAJNIŽU POTROŠNJU GORIVA U KLASI

# nova Kuga vozi gotovo 30% dulje, uz povećan domet za 28%

prvo Fordovo vozilo koje se nudi kao hibrid, blagi hibrid i Plug-in Hybrid

# nova globalna fleksibilna arhitektura pogona donosi bolju potrošnju goriva

# vodeća učinkovitost u klasi

Potpuno nova Kuga Fordov je najelektrificiraniji model u povijesti koji se nudi kao hibrid, blagi hibrid i plug-in hibrid, a postiže i najnižu potrošnju goriva u klasi. Napredni pogonski agregati podržani su poboljšanom aerodinamikom te mjerama za smanjenje mase vozila. Osim što hibridna tehnologija osigurava najbolju potrošnju goriva, domet u potpuno električnom modu bez štetnih emisija je 72 km (prema NEDC-u).

Kod usporedbe pojedinačnih pogonskih sklopova s dosadašnjim motorizacijama, potrošnja goriva je poboljšana za 28 posto. Ako se odlučite za Plug-In Hybrid i vozite ga u potpuno električnom modu, prosječna potrošnja goriva poboljšana je za čak 31 posto. Kuga Plug-In Hybrid i Kuga EcoBlue Hybrid (48-voltni blagi hibrid) po prvi puta uvode elektrificirane pogonske sklopove u model Kuga. Na raspolaganju su vam i sofisticirani Ford EcoBlue dizelski i EcoBoost benzinski motori.

Ford Kuga prvi je SUV koji se temelji na globalnoj fleksibilnoj arhitekturi pogona na prednje kotače, a donosi bolju aerodinamiku, bolju potrošnju goriva i smanjenje mase koja je u usporedbi sa sličnim dosadašnjim modelima manja do 80 kg. Veće korištenje aluminija smanjilo je masu Kuge, u čemu aluminijski dijelovi ovjesa sami učestvuju sa 6,8 kg, kompozitno-aluminijski odbojnik dalje je donio uštedu od 6,1 kg i lakši kočioni sustav dodatno je još uštedio 0,8 kg.

Dodatne uštede na masi uključuju lakše tepihe, olakšane amortizere, a zvučnici audio sustava napravljeni su od lakog materijala. Aerodinamika je poboljšana optimiziranom zaštitom podvozja, brtvama na vratima te krovnim nosačima koji se lako sklapaju i doprinose ukupnom smanjenu otpora zraka od nevjerojatnih četiri posto.

NOVA FORD KUGA DOBILA MAKSIMALNIH 5 EURO NCAP SIGURNOSNIH ZVJEZDICA

nova Ford Kuga dobila najvišu moguću ocjenu od 5 sigurnosnih zvjezdica na testiranju sigurnosti neovisne organizacije za ispitivanje sudara Euro NCAP

razvijene dodatne Ford Co-Pilot360 tehnologije kako bi još efikasnije pomogle vozačima Kuge da izbjegnu nezgodne

# Ford Kuga dobila je 92 posto za sigurnost odraslih putnika i visokih 86 posto za zaštitu djece

# novi SUV Ford Explorer Plug-In Hybrid*** sa sedam sjedala također je dobio maksimalnu ocjenu sigurnosti od 5 Euro NCAP zvjezdica

Potpuno novi SUV Ford Kuga* dobio je najvišu moguću ocjenu od 5 zvjezdica na testiranju sigurnosti neovisne organizacije za ispitivanje sudara Euro NCAP. Kuga je dobila 92 posto za sigurnost odraslih putnika i maksimalne bodove za bočne udarce.
Kugina struktura je izrađena od čelika visoke čvrstoće u cijeloj karoseriji, a dizajneri su koristili inteligentna rješenja za bolju zaštitu od udara uključujući ultra-snažne 3D valjane čelične cijevi ugrađene u svaki A-stup i duž linije krova.

Dodatne Ford Co-Pilot360 tehnologije** razvijene kako bi pomogle vozačima Kuge da izbjegnu odvlačenje pažnje i nezgode uključuju:

  • Fordov sustav asistencije protiv sudara s detekcijom pješaka i biciklista predstavlja novu funkciju u raskrižju po prvi puta na europskom tržištu. Sustav može automatski primijeniti kočnice kako bi se izbjegla ili ublažila posljedica nezgoda ako vozač skreće presijecajući nadolazeći promet, ako procijeni da je sudar neizbježan.
  • Sustav zadržavanja u prometnom traku s prepoznavanjem ruba kolnika pomaže vozaču da sigurno vrati vozilo u sredinu prometnog traka ili dalje od ruba kolnika, stijene ili travnate površine nježnim zakretanjem upravljača.
  • Sustav zadržavanja prometnog traka s asistencijom za mrtvi kut, koja kombinira Fordov sustav Blind Spot Information System (BLIS) i Lane-Keeping System za praćenje vozačeva mrtvog kuta za vozila koja se približavaju odostraga na cestama s više prometnih trakova. Ako vozač signalizira promjenu traka ili upravljački sustav osjeti promjenu traka kad se drugo vozilo približava u njegov mrtvi kut, primjenjuje se usmjeravanje vozača kako bi upozorio na opasnost i obeshrabrio manevar. Ovaj sustav se prvi puta ugrađuje u Ford vozilo u Europi.
  • Sustav upozorenja na vozila koja prolaze iza automobila (Cross Traffic Alert), upozorava vozače o nadolazećem prometu prilikom izlaska s parkirnog mjesta kretanjem unatrag. Sustav može aktivirati kočnice kako bi izbjegao ili ublažio posljedice sudara ako vozač ne reagira na upozorenje.
  • Sustav izbjegavanja sudara (Evasive Steering Assist) stvoren je kako bi radio i u gradskom prometu i na autocestama. Koristeći radar i kameru za otkrivanje vozila koja se kreću sporije ili miruju pružajući upravljačku podršku vozaču u manevru kako bi se sudar izbjegao.
  • Upozorenje o pogrešnom smjeru (Wrong Way Alert), sustav koristi kameru postavljenu na vjetrobransko staklo i informacije iz navigacijskog sustava automobila kako bi vozačima pružilo zvučna i vizualna upozorenja ako naiđe na znak pogrešnog smjera na autocesti.

Fordov prilagodljivi sustav prednjeg osvjetljenja s prepoznavanjem svjetla iza zavoja, koji unaprijed prilagođava snop prednjeg svjetla za maksimalnu vidljivost u zavojima, raskrižjima i kružnim tokovima

U slučaju prometne nezgode, novi Sustav kočenja nakon sudara (Post collision braking) pomaže u smanjenju posljedica potencijalnog sekundarnog sudara automatskom primjenom umjerenog pritiska kočnica kada se otkrije prvotni sudar. Usporavanje vozila može potencijalno smanjiti ozljede putnika i daljnju štetu na vozilu.

Zaštita djece u novoj Ford Kugi također je dobila visoku ocjenu, dobivši 86 posto.
Prošloga mjeseca, novi SUV Ford Explorer Plug-In Hybrid*** sa sedam sjedala također je dobio maksimalnu ocjenu sigurnosti od 5 Euro NCAP zvjezdica. To je prvo Fordovo elektrificirano vozilo s maksimalnom sigurnosnom ocjenom u skladu s novim, strožim protokolima koji su u primjeni od prošle godine.

DVOSTRUKA POBJEDA ZA FORD – I KOMBI GODINE I PICK-UP GODINE

# Ford je sada prvi proizvođač koji je u istoj godini u dva navrata osvojio IVOTY i IPUA

# elektrificirani Ford Transit Custom Plug-In Hybrid i Ford Transit Custom EcoBlue Hybrid proglašeni su međunarodnim kombijem godine

# Ford Ranger osvojio titulu međunarodnog pick-up-a godine

žiri pohvalio niz elektrificiranih pogonskih rješenja koja nudi Ford Hybrid gama Transit Custom kombija

# Ford Ranger nudi poboljšane performanse i uštedu goriva uz napredne tehnologije povezivanja i pomoći vozaču kako bi povećao produktivnost za tvrtke

# Ford je najprodavanija europska marka komercijalnih vozila

Ford slavi veliki uspjeh na dodjeli nagrada za najbolja laka komercijalna vozila jer je elektrificirani Ford Transit Custom Hybrid proglašen za International Van of the Year (IVOTY) 2020. (Međunarodni kombi godine 2020.), a Ford Ranger je osvojio  International Pick-up Award (IPUA) 2020. (Međunarodni pick-up godine 2020.).
Ford je prvi proizvođač koji je u istoj godini u dva navrata osvojio naslove IVOTY i IPUA, a prvi put je to postigao 2013. godine.


Žiri sastavljen od 25 specijaliziranih novinara iz 25 europskih država na posebnoj ceremoniji u francuskom Lyonu, zajednički su ocijenili da su najbolji u izboru za prestižnu nagradu Van of the Year (IVOTY) 2020. Transit Custom Plug-In Hybrid i Transit Custom EcoBlue Hybrid.

Žiri je pohvalio niz elektrificiranih pogonskih rješenja koja nudi Ford Hybrid gama Transit Custom kombija – razvijenih tako da smanje troškove goriva za korisnike, omoguće ulazak u sve veći broj zona s niskim emisijama štetnih plinova i nude praktična rješenja za tvrtke koje pokušavaju smanjiti emisije i udovoljiti ciljevima za čisti zrak.

Transit Custom Plug-In Hybrid i Transit Custom EcoBlue Hybrid nosivosti jedne tone, i Transit EcoBlue Hybrid s nosivosti 2 tone koji je osvojio drugo mjesto na ovogodišnjoj ceremoniji, tri su od 14 elektrificiranih vozila koje će Ford predstaviti u Europi prije kraja 2020. godine. Fordu je ovo šesti IVOTY naslov.


Ford Ranger – najprodavaniji pick-up u Europi* – impresionirao je 18 članova žirija snažnijim i ekonomičnim 2,0-litarskim EcoBlue dizel motorom i naprednim tehnologijama za pomoć vozaču te osvojio nagradu za najbolji europski pick-up 2020. godine (IPUA), koji se dodjeljuje svake dvije godine.

“Naši novi modeli Transit Custom Plug-In Hybrid i EcoBlue Hybrid su prava vozila u pravo vrijeme – pomažu našim kupcima u smanjenju troškova i emisija štetnih plinova, te rješavanju izazov poslovanja u današnjem poslovnom okruženju bez žrtvovanja praktičnosti ili opterećenja. A naš novi Ranger podiže letvicu u uglađenosti, modernoj tehnologiji i produktivnosti u pick-up segmentu “, rekao je Hans Schep, generalni direktor komercijalnih vozila europskog Forda.


Kombinirajući mogućnost vožnje uz nultu emisiju i bez uznemirenosti zbog dosega vozila, Transit Custom Plug-In Hybrid može se napuniti mrežnom strujom i samo na struju bez štetnih emisija prema NEDC testnom ciklusu voziti do 56 km. ** Prednji kotači vozila pogone se isključivo putem 92,9 kW snažnog električnog motora koji struju crpi iz litij-ionske baterije kapaciteta 13,6 kWh. Fordov višestruko nagrađivani 1,0-litreni EcoBoost benzinski motor djeluje kao pojačivač dometa za ukupni domet vožnje koji prelazi 500 km.

Blagi hibridni pogonski agregat Transit Custom EcoBlue Hybrida koristi integrirani pokretač/generator koji se pokreće putem remena umjesto standardnog alternatora, omogućavajući regeneraciju i skladištenje energije tijekom usporavanja vozila i punjenje 48-voltnog litij-ionskog baterijskog paketa koji se hladi zrakom. Akumulirana energija koristi se za pružanje pomoći motoru i donosi do 8 posto poboljšanja učinkovitosti potrošnje goriva za Fordov daljnji poboljšani 2,0-litarski EcoBlue dizelski motor.

Dostupan u stilovima karoserije Regular Cab, Super Cab i Double Cab, novi Ford Ranger nudi standardni pogon na sva četiri kotača i poboljšanu verziju Fordovog 2,0-litarskog EcoBlue motora koji nudi do 9 posto poboljšanja u potrošnji goriva u kombinaciji s novim 10-stupanjskim automatskim mjenjačem. Napredne tehnologije uključuju standardni sustav pomoći za izbjegavanje sudara (Pre-Collision Assist ) s prepoznavanjem pješaka, uključujući dostupnu tehnologiju ugrađenog modema FordPass Connect, povećavaju praktičnost i produktivnost.

Linija Rangera uključuje i novi Ranger Raptor – najmoćniju verziju Raptora u povijesti. Pokreće ga 2-litarski bi-turbo EcoBlue motor koji razvija 213 KS. Ranger Raptor odlikuje se ekstremnim stilom, a podržan je jedinstvenom Ford Performance šasijom, optimiziranom za brzu off-road vožnju i velike terenske sposobnosti.

Čestitamo Fordu na njihovom dvostrukom uspjehu u osvajanju nagrade Van of the Year Award 2020 i International Pick-up Award 2020 u istoj godini. Veliko je to, ali sasvim zasluženo postignuće. S jasnim fokusom na hibridizaciju, Fordovi su inženjeri razvili održivi pogonski sklop koji je ovdje i sada u korist gradskih, međugradskih i ruralnih korisnika. A Transit Custom Plug-In Hybrid i Transit Custom EcoBlue Hybrid voze i rade izvrsno!”, rekao je Jarlath Sweeney, predsjednik međunarodnog žirija Van of the Year.

“Žiri je prepoznao najprodavaniji europski pick-up s nosivošću od jedne tone i proglasio ga kao najbolji europski pick-up ove godine”, rekao je Sweeney. “Drugi put je Ranger osvojio ovu nagradu, nakon što je bio proglašen najboljim i 2013. godine i od tada je prošao daleki put u razvoju s ovom zadnjom generacijom.”


Ford je najprodavanija europska marka komercijalnih vozila; u listopadu je prodaja Transit Custom modela ove godine dostigla 114.000 vozila. Ranger je najprodavaniji pick-up u Europi s 43.300 prodanih primjeraka u istom razdoblju.