Zamislite sve što volite i znate o Focusu.

Dodajte novu razinu inteligentnog dizajna, prepoznatljivog stila i još više prostranosti.

Sada dolazi s izuzetno naprednom povezivošću i nizom iznimnih tehnologija pomoći vozaču koje ćete zaista cijeniti.

To je novi Focus. A uskoro ćete to moći otkriti sami.

Novi upečatljivi izgled

Novi Ford Focus je dizajniran tako da u isto vrijeme bude elegantan koliko i sportski. Atletska forma uz graciozne linije donosi poboljšanu aerodinamiku. Čim ga ugledate uočit ćete opipljiv osjećaj profinjenosti.

Sjednite, opustite se i uživajte u ambijentu

Ulaskom u novi Focus odmah ćete osjetiti da ćete vi, baš kao i vaši putnici, uživati u putovanju. Čiste linije u kombinaciji sa svim kontrolama nadohvat ruke, pametan dizajn i izuzetni detalji stvaraju prostor koji opušta i osvježava vozača i putnike.

Tehnologija sa svrhom

 Novi Focus je kreiran tako da svakodnevno poboljšava vaše iskustvo u vožnji.

Ovaj suvremeni automobil donosi mnoštvo naprednih značajki kao što su Ford Co-Pilot360, impresivan niz tehnologija pomoći vozaču koje uključuju i Adaptivni tempomat sa Stop & Go funkcijom, zadržavanjem u središtu prometnog traka te Sustavom aktivne asistencije kod parkiranja druge generacije. Zajedno, ove tehnologije mogu pomoći u kontroli ubrzanja, kočenja pa čak i upravljanja vozilom. Tehnologija je toliko napredna da ćete se pitati kako ste prije mogli uopće voziti bez nje.

Vaš osobni asistent u vožnji

Co-Pilot360 kombinira niz tehnologija koje zajedno pružaju svakodnevno uživanje u vožnji. Primjerice, Adaptivni tempomat sa Stop&Go funkcijom automatski prilagođava brzinu prema vozilu ispred vas. Ako se promet potpuno zaustavi, motor će se automatski ugasiti i ponovno upaliti kad promet ponovno krene. Osim toga sustav može prepoznati znakove i prilagoditi brzinu vozila prema ograničenju. Tehnologija zadržavanja u sredini prometnog traka pruža potporu u upravljanju sljedeći cestovne oznake i zadržavajući vozilo u sredini traka.

Parkiranje i izlazak s parkinga bez stresa

Najnovija generacija Active Park Assista ne samo da upravlja sigurno u parkirno mjesto već kontrolira i ubrzanje, izmjenu brzina i kočenje. Ova pametna tehnologija omogućava parkiranje bez napora, a dostupna je u modelima Focusa s automatskim mjenjačem. Nakon aktivacije jednostavno odabirete stranu ceste i želite li parkirati paralelno ili okomito. Zatim pritisnete tipku i pustite da vaš automobil obavlja posao umjesto vas.

Prednja svjetla koja prepoznaju zavoje

Adaptivno osvjetljenje s Ford Dinamic LED prednjim svjetlima i dnevnim svjetlima pružaju precizno i intenzivno osvjetljenje koje se automatski prilagođava kako bi odgovaralo različitim cestama i uvjetima vožnje. Osim toga, duga svjetla se automatski prilagođavaju kako ne bi došlo do zasljepljivanja drugih vozača. Novi sustav prepoznaje i zavoje pa se osvjetljavaju uglovi i križanja prije nego što automobil uđe u zavoj.

Dinamika vožnje prilagođena vama

Prilagodite doživljaj vožnje svojim željama mijenjajući parametre odziva na gas, upravljača, pa čak i brzinu promjena stupnjeva prijenosa tako da odgovaraju vašem stilu vožnje. Birati se može između modova vožnje “normal”, “eco” i “sport”.

Pametan, praktičan i prostran

Električna ručna kočnica je jednostavan dodatak koji ima neke iznenađujuće prednosti. Primjerice, u kabini ima više prostora, lakše se primjenjuje i ne treba se servisirati često. A da bi se aktivirala sve što treba učiniti je pritisnuti tipku na središnjoj konzoli.

Važne informacije i bez skretanja pogleda

Head-up zaslon u vozačevom vidnom polju projicira informacije s kontrolne ploče, tako da vozač uvijek ostane usredotočen na promet, bez da mora skretati pogled. Informacije prikazane na zaslonu u boji također se mogu u potpunosti prilagoditi tako da odgovaraju vašim željama.

Vidi znakove s ceste koje biste mogli propustiti

Bez obzira na to jesu li znakovi na strani ceste ili iznad ceste, trajni ili privremeni, sustav prepoznavanja prometnih znakova može ih identificirati. Ikone za ograničenje brzine i zabrane pretjecanja prikazuje se na instrumentnoj ploči.

Pomaže da se držite ograničenja brzine

Pametni sustav pomoći za održavanje brzine ima svrhu kontrole brzine kretanja i time vam omogućuje da se koncentrirate na
promet. Kamera okrenuta prema naprijed automatski detektira trenutno ograničenje brzine. Ako je aktiviran, sustav
prilagođava maksimalnu brzinu prema ograničenju brzine.

Pametniji tempomat

Sustav prilagođava vašu brzinu prema brzini kretanja vozila ispred vas. Ako se promet ispred vas zaustavi, sustav će automatski zaustaviti vaše vozilo. A kada promet ponovno krene, automobil automatski ubrzava do brzine koja je prije toga bila podešena.

Pomoć kod izbjegavanja sudara

Sustav izbjegavanja sudara (Evasive Steering Assist) pomaže vam u upravljanju i izbjegavanju zaustavljenih ili sporijih vozila kako ne bi došlo do sudara. Sustav koristi radar i kameru za otkrivanje vozila koja se kreću sporije ili miruju ispred te pruža podršku vozaču kako bi manevrom izbjegao sudar. Tehnologija se aktivira ako nema dovoljno prostora za izbjegavanje sudara kočenjem i ako vozač pokrene postupak izbjegavanja.

Napredni sustav pomaže vam da ostanete u svom prometnom traku

Sustav pomoći za zadržavanje u prometnom traku (Lane Keeping System) koristi kameru okrenutu naprijed koja otkrivanje ako ste nenamjerno prešli u drugi prometni trak. Pomoć pri zadržavanju u voznom traku osigurava nježno zakretanje upravljača kako bi vas navodio na ostanak u prometnom traku. Ako kotač dodiruje crtu ili rub ceste, sustav vas upozorava vibriranjem upravljača i vizualnim upozorenjem. Tehnologija se automatski deaktivira pri brzinama ispod 64 km/h, a može se i ručno isključiti.

Tehnologija koja vidi ono što vi ne možete vidjeti

Sustav upozorenja o vozilu u mrtvom kutu (Blind Spot Information System) koristi radarske senzore kako bi detektirao vozila koja bi mogla biti skrivena u vašem mrtvom kutu. Smješteni su s obje strane vašeg Focusa i upozoravaju vas narančastim svjetlosnim signalom jasno prikazanim na bočnom retrovizoru.

Upozorava na vozila koja bi mogli zanemariti

Sustav upozorenja na vozila koja prolaze iza automobila (Cross Traffic Alert) je dio sustava upozorenja o vozilu u mrtvom kutu (Blind Spot Information System). Kada izlazite iz parkirnog mjesta unatrag i imate ograničenu vidljivost, sustav će prepoznati vozila koja nailaze iza vas i upozoriti vas zvučnim signalom. Uz to tehnologija će vas upozoriti i svjetlosnim signalom na bočnom retrovizoru s one strane gdje prijeti opasnost od sudara.

Tehnologija koja može spriječiti višestruke sudare

Sustav kočenja nakon sudara (Post collision braking) pomaže smanjiti vjerojatnost sekundarnog sudara u slučaju nezgode. Ako sustav detektira nesreću, automatski primjenjuje kočnice za slučaj nužde. To pomaže spriječiti kretanje vozila prema nadolazećem prometu ili drugim preprekama na cesti.

Dodatna sigurnost pri kretanju na uzbrdici

Pomoć pri kretanju na uzbrdici (Hill Start Assist) privremeno zaustavlja kretanje unazad ili unaprijed prilikom kretanja na uzbrdici. Sustav zadržava pritisak na kočnice 2-3 sekunde nakon otpuštanja, kako bi nam omogućio više vremena za pomicanje noge s kočnice na papučicu gasa. Također je koristan pri zaustavljanju ili kretanju na skliskim površinama.

Maksimalna kontrola u zavojima

Sustav raspodjele momenta na pogonske kotače (Torque Vectoring Control) reagira na površinu ceste 100 puta u sekundi, što je 33 puta brže o treptaja oka. Koristeći informacije s ceste, balansira isporuku snage svakom od dva prednja pogonska kotača. To povećava prianjanje i poboljšava dinamičnost vožnje u zavojima i na neravnoj cesti.

5 Euro NCAP sigurnosnih zvjezdica

Novi Focus je opremljen naprednom sigurnosnom tehnologijom. Neki su sustavi osmišljeni kako bi smanjili posljedice sudara, dok drugi mogu pomoći u njihovu izbjegavanju. Kao dokaz njegove sposobnosti da vas zaštiti, kao i vaše putnike i ostale sudionike u prometu, Euro NCAP je Focusu dodijelio maksimalno 5 zvjezdica u skladu s novim strogim protokolima za testiranje i ocjenjivanje za 2018. godinu.

Tehnologija koja vam pomaže vidjeti oko vozila

Tehnologija podijeljene kamere (Split-View Camera)pomaže vam da vidite prometnu situaciju sa stražnje strane vašeg vozila. Djeluje tako što prikazuje sliku s kutom prikaza od 180 stupnjeva sa stražnje strane vašeg vozila. To vam može pomoći da uočite prepreke koje se ne mogu vidjeti preko ramena ili u ogledalima kada se krećete unatrag.

Tehnologija koja vam sugerira da se odmorite

Upozorenje vozača (Driver Alert) neprekidno nadzire vaše ponašanje u vožnji i osmišljeno je kako bi otkrilo sve promjene koje bi mogle biti uzrokovane umorom. Ako sustav prepozna da postajete manje oprezni, na zaslonu se pojavljuje ikona upozorenja koja predlaže da napravite pauzu. Ako sustav prepozna dodatno smanjenje pažnje u vožnji, poruka se ponavlja i kombinira sa zvučnim signalom upozorenja.

Pobijedite prometne gužve

Promet uživo (Live Traffic) donosi informacije iz prometa u realnom vremenu izravno na SYNC 3 navigacijski sustav svakih 30 sekundi. Tehnologija zatim prilagođava vašu rutu na temelju prometnih uvjeta pomažući vam da na odredište opuštenije i na vrijeme.

Udobnost i povezivost

Čiste linije, elegantan i profinjen izgled. Unutrašnjost novog Focusa je komfornija, prostranija i stilski modernija nego ikada prije. A i povezivost je bolja. Sync 3 s glasovnim naredbama osigurava sigurnu vezu i upravljanje telefonom, zabavnim sadržajima i navigacijskim sustavom.

Upravljanje SYNC 3 sustavom bez pomoći ruku

Ford SYNC 3 je najsuvremeniji sustav koji vam omogućuje da ostanete povezani i kontrolirate svoj telefon, glazbu i navigacijski sustav glasovnim naredbama. Možete čak glasom zatražiti popis lokalnih restorana samo izgovarajući: “Ja sam gladan”. Sustav može pročitati i tekstualne poruke. Zaslonom osjetljivim na dodir u boji može se upravljati gestama pinch-and-swipe za intuitivno korištenje navigacijskog sustava. Sync 3 se povezuje s Apple CarPlay i Android Auto, a pomoću programa AppLink možete pristupiti nekim od svojih omiljenih aplikacija za pametni telefon.

Vaša omiljena glazba

Bez obzira na vaš ukus u glazbi, zaslužujete kvalitetan zvuk kakav je glazbenik i predvidio. To je upravo ono što možete očekivati u novom Focusu budući da je dostupan uz B&O PLAY. Ovaj vrhunski audio sustav (675 watta) pruža bogat i snažan zvuk putem 10 zvučnika, woofer i subwoofer. Ova napredna tehnologija posebno je dizajnira, razvijena i fino prilagođena Focusu od poznate tvrtke B&O PLAY’s . Zato ga uključite i uživajte u omiljenim bendovima i pjesmama u koncertnoj dvorani koja se nalazi u kabini vašeg automobila.